Slimme helm van Livemap

Na Skully is er een tweede slimme helm in de maak, het Russische bedrijf Livemap is bezig met een prototype, dat er erg veel belovend uitziet. Het geld voor de ontwikkeling van deze slimme helm heeft het bedrijf Livemap verzameld middels crowdfunding. Daarnaast heeft de Russische overheid een bedrag van 210.000,- aan subsidie toegekend. Het prototype, dat nog geen definitieve naam heeft, is voorzien van alles wat een slimme helm echt slim kan maken.

Hieronder een video waarin de vele mogelijkheden van de Russische slimme helm te zien zijn.

Beter zicht, dankzij asferische optiek

Slimme helmHet Russische prototype wordt voorzien van asferische optiek.
Simpelweg gezegd betekend dit dat de camera’s worden voorzien van een speciale bolling waardoor het zicht scherper wordt. Livemap doet erg mysterieus over de toevoeging van asferische optiek.
Het is wachten tot Livemap het prototype toont, dat moet in elk geval gebeuren voor de zomer van 2015.
De Skully geeft motorrijders trouwens ook een beter zicht maar dat heeft te maken met de kwaliteit van de camera’s en de posities ervan. Er ontstaat een panorama view, waardoor er geen dode hoek meer zijn, wat de veiligheid van motorrijders aanzienlijk verbeterd.

De slimme helm is de motorhelm van de toekomst

Het is zeer waarschijnlijk dat een slimme helm in de nabije toekomst de standaard is.
Het enorme voordeel is onder andere dat een slimme helm beschikt over een volwaardig GPS systeem, waardoor een bestuurder files ziet aankomen en kan vermijden.
Een ander enorm voordeel is de mogelijkheid om handsfree te bellen en middels spraak commando’s berichten kan versturen. Te warm of kou wordt een slimme helm nooit, de temperatuur wordt (automatisch) aangepast aan de wensen van de drager. Dankzij de ingebouwde camera’s heb je als motorrijder geen dode plekken meer, waardoor de veiligheid op de weg een grote stap vooruit gaat.
Is je benzine niveau te laag dan geeft de motorhelm bijtijds een waarschuwing, waarna je de keuze hebt om middels GPS navigatie naar het meest nabij gelegen, goedkoopste benzinestation te rijden.
Natuurlijk is het ook mogelijk om muziek af te spelen, hoewel het de vraag is of dat handigt is als je aan het rijden bent.

Slimme helmen zijn nu nog prijzig

Voor €50,- kan je een motorhelm kopen die minimaal 2 jaar meegaat en voldoet aan verplichte veiligheidseisen. Een slimme helm heb je niet voor €50,- De Skully AR-15 gaat meer dan €2.000,- kosten en de slimme helm die het Russische bedrijf Livemap aan het ontwikkelen is zal ook om en nabij de €2.000,- kosten.
Prijzig denk je misschien maar dat valt mee als je ziet wat je ervoor terugkrijgt, qua rijcomfort en veiligheid. De eerst slimme helmen zijn zoals de eerste HD TV’s, ze zijn prijzig omdat ze iets bieden wat geen enkele andere motorhelm biedt. In de nabije toekomst zullen slimme helmen dus steeds gangbaarder worden en ook betaalbaarder.

Tags: