Helm kopen tips

Als je een online een helm wilt kopen, is het verstandig een aantal zaken van te voren te weten.  Een helm is immer niet alleen prijzig, je veiligheid hangt er vanaf en je doet er vele jaren mee. Geen aanschaf die je doet zonder van te voren informatie in te winnen. In dit artikel proberen wij je zo goed mogelijk te informeren over de zaken waar je op moet letten als je online een helm gaat kopen. Waar moet je op letten als je een helm koopt? Wat voor materialen worden er gebruikt?

Van welk materiaal is een motorhelm gemaakt?

Helmenschalen worden over het algemeen gemaakt van thermoplast, waaronder carbon, glasvezel of polycarbonaat. Carbon, glasvezel en polycarbonaat hebben alle 3 een aantal voor- en nadelen.

Carbon

Carbon helmschalen worden handmatig geproduceerd en lichter dan glasvezel en polycarbonaat.
Tevens is carbon een stuk duurder dan glasvezel en polycarbonaat, waardoor een carbon helm veelal veel duurder is dan andere helmen. Een carbon helm gaat bij gewoon gebruik ongeveer 8 jaar mee.

Voordelen:

 • Weegt weinig
 • Gaat lang mee
 • Kan goed tegen klimatologische omstandigheden

Nadelen:

 • Is een stuk duurder dan helmen van glasvezel en polycarbonaat

Bekijk beste en betaalbare helmen

Glasvezel

Helmen die gemaakt worden van glasvezel zijn over het algemeen duurder dan helmen van polycarbonaat maar goedkoper dan carbon helmen. Glasvezel is goed bestendig tegen klimatologische omstandigheden en geschikt voor vele verschillende weertypes. Een helmschaal van glasvezel is lichter dan een helmschaal van polycarbonaat en kan meer hebben bij een ongeval. Over het algemeen is een helm van lichter dan polycarbonaat en iets zwaarder dan een helm van carbon.

Voordelen:

 • Goedkoper dan een helm van carbon
 • Lichter dan een helm van polycarbonaat:

Nadelen:

 • Het is een iets duurdere helm

Bekijk beste en betaalbare helmen

Polycarbonaat

Helmen die gemaakt zijn van polycarbonaat zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan helmen die gemaakt zijn van carbon en glasvezel. Helmen van polycarbonaat worden machinaal gemaakt en gegoten, waarbij weekmakers en andere verzachtende stoffen worden toegevoegd. Hierdoor is wordt de helm sterker en wordt de levensduur langer. Polycarbonaat heeft als eigenschap dat het wordt aangetast door UV licht en klimatologische omstandigheden omstandigheden. Tot heeft ten gevolge dat een gemiddelde helm van polycarbonaat slechts enkele jaren kan worden gebruikt.

Voordelen:

 • Een helm van polycarbonaat is erg goedkoop

Nadelen:

 • Erg gevoelig voor weersomstandigheden en UV licht
 • Gaat minder lang mee
 • Kan een klap minder goed absorberen dan een helm van carbon of glasvezel

Welke binnenschaal heeft een motorhelm?

De binnenschaal van een helm is erg belangrijk als het om comfort gaat.
Dit is namelijk het gedeelte van de helm die in contact staat met het hoofd.
Tevens is de binnenschaal het gedeelte van de helm die de klap doorgeeft bij Helmeen ongeval en als dus een soort schokdemper werkt. Na langdurig gebruik is het een goed idee om de binnenschaal te vervangen, deze kan namelijk opdrogen en een ongewenste vorm aannemen. Als je een ongeval hebt gehad of een helm hebt laten vallen, is het belangrijk dat in elk geval de binnenschaal wordt vervangen.
De binnenschaal is er namelijk voor gemaakt om een klap op te vangen, bij een tweede klap is het absorptie vermogen van de binnenschaal een stuk minder goed. Als de helm niet prettig zit, past de binnenschaal niet goed. Het is belangrijk om in dat geval een andere binnenschaal te regelen, niet alleen voor het comfort maar ook voor de veiligheid.

De werking van een motorhelm bij een ongeval

Een motorhelm is opgebouwd uit meerdere lagen, zodat de klap bij een ongeluk wordt gedempt.
Er wordt gebruik gemaakt van zeer harde tot zachte materialen omdat dit de klap het beste van verdelen.
De buitenhelm is hard zodat deze de eerste klap goed kan opvangen en klapt in elkaar om de vrijgekomen energie zover mogelijk kwijt te raken. De binnenhelm heeft als primaire doel om als schokdemper tussen de buitenhelm en de schedel te dienen. De lagen van een helm, zowel in de buitenhelm als tussen de buitenhelm en de binnenhelm zijn helemaal perfect op elkaar afgestemd. De kleinste klap kan ervoor zorgen dat deze perfecte afstemming wordt verstoord, waardoor de helm niet meer naar behoren werkt.

Helm kopen? Let ook hier op!

Een helm moet niet goed staan en alleen prettig zitten, er zijn vele andere zaken waar je op moet letten als je online een helm koopt. Comfort en veiligheid zijn erg belangrijk, aangezien een helm, als alles goed gaat, jaren en jaren meegaat. Is de helm eenmaal in huis, neem de volgende zaken goed dan in beschouwing.

 • Is de helm bestand tegen het lawaai dat je motor veroorzaakt?
 • Hoe staat het met de toevoeg van lucht in de helm?
 • Beslaat de helm makkelijk?
 • Functioneert de aerodynamica van de helm bij een scherpe bocht naar behoren?
 • Kan je je nek makkelijk draaien als je de helm op hebt?
 • Kan je genoeg zien door de vizieropening?

Een motorhelm is geen verbruiksartikel maar een gebruiksartikel, je gooit een helm immers niet weg na eenmalig gebruik. Stel jezelf de vraag, wat is belangrijker, mijn veiligheid of het bedrag dat ik besteed aan een helm?
Je veiligheid behoort boven alles te staan, een goede motorhelm kan voorkomen dat je om het leven komt of een ernstige hersenbeschadiging oploopt. Voor enkele tientallen euro’s meer kan je een helm kopen die het verschil betekend tussen leven en dood, laat goedkoop geen doodkoop zijn.

Bekijk beste en betaalbare helmen