Helm boetes voor vrouwen India

In Delhi, India zijn vrouwen op een tweewieler verplicht om een helm te dragen.
Vreemd genoeg geld deze wet alleen voor vrouwelijke bestuurder van tweewielers.
In 35 dagen tijd zijn er bijna 60.000 bekeuringen uitgedeeld door de politie van Delhi.

Nieuwe wetgeving in Delhi

De nieuwe wet is 25 dagen geleden aangenomen in Delhi en toegevoegd aan de verkeersreglementen.
helmVolgens het departement van vervoer in Delhi zijn er in 2012 in totaal 576 mensen omgekomen omdat zij geen helm droegen. Middels de nieuwe wet probeert men het aantal dodelijke ongelukken terug te dringen.
De politie van Delhi heeft op verschillende datums in heel Delhi acties opgezet om overtreder van de nieuwe wet te bekeuren. Sikh vrouwen zijn vrijgesteld van vervolging op grond van hun geloofsovertuiging.
Volgens de hoofd commissaris van de Delhi politie is de nieuwe wet succesvol, er vallen minder gewonden in het verkeer. De boete bedraagt 100 roepie, omgerekend zo’n € 1,27. In Nederland is dit bedrag natuurlijk een lachertje, in India niet. Het gemiddelde dagloon ligt in India namelijk op minder dan € 10,- per dag.
Motoren zijn zeer geliefd in India omdat ze goedkoop zijn en erg snel door het drukke verkeer kunnen.

Vrouwen liegen om helm boete

Veel vrouwen die worden aangehouden zonder helm komen met uiteenlopende smoezen om geen helm te hoeven dragen. Vrouwen zeggen dat ze geen helm dragen omdat ze hun haar niet willen verwarren.
Een van de meest voorkomende leugens is dat zij zich voort doen als Sikh vrouwen.
Sikh vrouwen hoeven zich in verband met hun geloof niet aan de wet te houden.
Veel vrouwen maken dus gebruik van die uitzondering door zich als Sikh vrouw voor te doen.
De politie vraagt echter om identiteitspapieren als een vrouw beweerd een Sikh vrouw te zijn, waaruit kan worden opgemaakt of de vrouw werkelijk een Sikh vrouw is. Vele van de uitgedeelde 60.000 boetes zijn uitgedeeld aan dezelfde vrouwen omdat zij meermaals werden betrapt zonder helm.

Vrouwen in India

Vrouwen in India hebben over het algemeen minder rechten dan mannen. Seksueel geweld komt veel voor en ook in de politiek worden vrouwen nog veel geweerd. Enkele maanden geleden opperde een Indiaanse politicus dat vrouwen die betrapt worden op overspel ten dood moeten worden veroordeeld. De laatste jaren zijn vrouwenbewegingen in India echter vrij succesvol en gaat het stapsgewijs beter met de rechten van de vrouw.

Tags: